Δημήτρης Μπελαντής

Δικηγόρος στον Άρειo Πάγo
& Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου

Βιογραφικό

 

Ο Δημήτρης Μπελαντής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Τελείωσε την Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1981. Αποφοίτησε από την Νομική Αθηνών το 1986 . Είναι μαχόμενος δικηγόρος στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών  από το έτος  1988,  και από το έτος 2000 δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο Επικρατείας.  Είναι Διδάκτωρ Νομικής , με ειδίκευση στο συνταγματικό-δημόσιο δίκαιο.  Το 1998-1999, καθώς και κατά την τετραετία 2014-2017 διετέλεσε εκλεγμένο  μέλος  του Διοικητικού Συμβουλίου του  Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

 

Από τα φοιτητικά του χρόνια, μετέχει στα κοινωνικά κινήματα και στην κομμουνιστική Αριστερά  της χώρας ( αρχικά στον Ρήγα Φεραίο και στο ΚΚΕ Εσωτερικού, αργότερα, μετά την διάσπαση του ΚΚΕ Εσωτερικού (1987) στο τμήμα του που υπερασπίσθηκε την κομουνιστική ταυτότητα ( ΚΚΕ Εσωτερικού –Ανανεωτική Αριστερά  και ΑΚΟΑ ως το 1998), πιο πρόσφατα ( 2008 -2010 και 2012-2015) στον ΣΥΡΙΖΑ,  όπου υπήρξε μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής ως το 2015 με την τάση της «Αριστερής Πλατφόρμας», μέχρι την μνημονιακή μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ, και στην συνέχεια στην Λαϊκή  Ενότητα στα 2015-2016.  Από το 2016 παραμένει ως ανένταχτος ενεργός πολίτης στον χώρο  της αντιμνημονιακής μαρξιστικής  Αριστεράς. Κατά την περίοδο 2012-2015 αρθρογράφησε πολύ συστηματικά  στα σάιτ  iskra, rproject και  rednotebook, υποστηρίζοντας με τις  δημόσιες παρεμβάσεις του  την ανάγκη ενός ριζοσπαστικού και αντικαπιταλιστικού προσανατολισμού του ΣΥΡΙΖΑ,  προοπτική , η οποία, δυστυχώς, ματαιώθηκε.   

 

Τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει μια σειρά κειμένων στο σάιτ  pandiera.gr,  σχετικών με τα ιστορικά ρεύματα  του κομμουνιστικού κινήματος ( σοβιετικός μαρξισμός, τροτσκισμός, μαοϊσμός, λαϊκομετωπισμός, ευρωκομμουνισμός)  και την αποτίμησή τους καθώς και ένα πρώτο άρθρο συνολικής αποτίμησης  του ιστορικού κομμουνισμού («Κομμουνιστές χωρίς επανάσταση»), το οποίο δημοσιεύθηκε στο σάιτ rednotebook τον 12. του 2015. Ένα συνολικότερο βιβλίο πάνω στον ιστορικοθεωρητικό  απολογισμό του μαρξισμού αλλά και πάνω σε μια πιο ολοκληρωμένη παρουσίαση των κομμουνιστικών ρευμάτων θα εκδοθεί από τις εκδόσεις «Τόπος» κατά την επόμενη διετία. Σειρά πολλών  μικρότερων άρθρων του έχει δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της ευρύτερης Αριστεράς.

 

Από  την πρώτη νεότητά του, έχοντας πάθος με το πολιτικό και το λογοτεχνικό  διάβασμα, γράφει άρθρα και  μελέτες σχετικές με την εξέλιξη της μαρξιστικής θεωρίας και του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα και διεθνώς καθώς και με τις πολιτικές αντιτρομοκρατίας, πολιτικής καταστολής  και κοινωνικού ελέγχου.  Πολλές μελέτες του, κατά την τελευταία εικοσαετία, έχουν δημοσιευθεί   στα περιοδικά θεωρίας  «Θέσεις», «Ουτοπία» , «Διάπλους», «Μαρξιστική Σκέψη»  κ.α.  ή ενταχθεί σε συλλογικούς τόμους. Ειδικά νομικές μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε εξειδικευμένα νομικά περιοδικά («Το Σύνταγμα», «Νομικό Βήμα» , «Δικαιώματα του Ανθρώπου» κ.α.) .  

 

Εκτός από την  διδακτορική διατριβή του  («Αντιτρομοκρατική Νομοθεσία και Αρχή του Κράτους Δικαίου», Αθήνα 1997, Δίκαιο και Οικονομία), έχει γράψει το νομικοπολιτικό βιβλίο «Αναζητώντας τον Εσωτερικό Εχθρό –Διαστάσεις της Αντιτρομοκρατικής Πολιτικής» ( Προσκήνιο-Άγγελος Σιδεράτος 2004), μαζί με τον καθηγητή  Ευτύχη Μπιτσάκη  το βιβλίο «Πόλεμοι της Νέας Τάξης» ( Προσκήνιο –Άγγελος Σιδεράτος, 2005), καθώς, πρόσφατα, και το βιβλίο  στρατηγικής πολιτικής θεωρίας «Αριστερά και Εξουσία-Ο  Δημοκρατικός Δρόμος προς τον Σοσιαλισμό » ( Τόπος 2014).

 

Ενδιαφέρεται πολύ σοβαρά για την λογοτεχνία όλων των ειδών και ιδίως  για το ρεύμα πολιτικής επιστημονικής φαντασίας και Εναλλακτικής Ιστορίας ( Alternative History) . Ο ίδιος από το 2003 γράφει συστηματικά μυθοπλαστικά (λογοτεχνικά)  βιβλία Εναλλακτικής  Ιστορίας, ορισμένα από τα οποία είναι ακόμη ανέκδοτα. Η μυθιστορηματική  τριλογία του «Η Ουλρίκε μετά τον θάνατο της Μάινχοφ» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βιβλιοπέλαγος την περασμένη δεκαετία και αφορούσε την γερμανική ένοπλη οργάνωση «Φράξια Κόκκινος Στρατός»  ή RAF (2006, 2007, 2009). Πρόσφατα , εξέδωσε από τις εκδόσεις Τόπος το μυθιστόρημα ιστορικοπολιτικής επιστημονικής φαντασίας «Ο Στάλιν στην Κολιμά» ( 2017), που διαδραματίζεται σε μια Σοβιετική Ένωση, διαφορετική από αυτήν που υπήρξε.

Βιβλία

Ο Εθνικισμός του αντιπάλου

Αυτό το επιχείρημα έχει αξία αν όντως ξεχνάς να βάλλεις κατά του δικού σου εθνικισμού και δικαιολογείς τις άδικες και άθλιες πρακτικές του δικού σου έθνους-όποιος το κάνει αυτό σε βάρος άλλων εθνών δεν αξίζει να είναι ο ίδιος ελεύθερος…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
Μπελαντής Δημήτρης

Κατιούσα – Θανάσης Σκρουμπέλος

Το μυθιστόρημα Ο Στάλιν στην Κολιμά είναι ένα τεράστιο Αν. Όχι μόνο αυτό του Δημήτρη Μπελαντή που το έγραψε, αλλά όλων όσων ονειρευτήκαμε μιαν άλλη κοινωνία, έναν παραδείσιο βίο χωρίς αγορά, κέρδη, χαφιέδες, φτώχεια και εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
Μπελαντής Δημήτρης

Αναζητώντας τον Εσωτερικό Εχθρό – Διαστάσεις της Αντιτρομοκρατικής Πολιτικής “2004”

Η όξυνση των ταξικών ανισοτήτων και η μετάβαση σε μορφές “ολοκληρωτικής διακυβέρνησης” προϋποθέτουν μία συνεχή προσφυγή σε μορφές “έκτακτης ανάγκης”. Πλέον αυτές δε χρειάζεται να προσλάβουν τη μορφή της δικτατορίας ή του “στρατιωτικού νόμου” και της “κατάστασης πολιορκίας”Η όξυνση των ταξικών ανισοτήτων και η μετάβαση σε μορφές “ολοκληρωτικής διακυβέρνησης” προϋποθέτουν μία συνεχή προσφυγή σε μορφές “έκτακτης ανάγκης”…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
Μπελαντής Δημήτρης

Η Ουλρίκε μετά το Θάνατο της Μάινχοφ “2007”

Η Ουλρίκε άκουγε τον Μπάαντερ με μεγάλο θαυμασμό. Αυτός ο νέος άνδρας είχε οικοδομήσει την επαναστατική του ταυτότητα με στερήσεις, με αυτομόρφωση, με πείσμα. Ό,τι δεν είχε σε αστική παιδεία, το διέθετε σε ταξικό ένστικτο….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
Μπελαντής Δημήτρης

Η Ουλρίκε μετά το Θάνατο της Μάινχοφ “2009”

Ο κίνδυνος με το ένοπλο είναι να γίνεις μηχανισμός. Εγώ πιστεύω στην προσπάθεια ενός εργατικού αντάρτικου κι όχι στη λογική μιας ομάδας εκτελεστών. Θυμήσου τις επιτροπές περιφρούρησης της Lotta Continua κατά των μπάτσων στις πορείες…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
Μπελαντής Δημήτρης

Αντιτρομοκρατική Νομοθεσία και Αρχή του Κράτους Δικαίου “1998”

Πρόκειται για διδακτορική διατριβή με την οποία επιχειρείται μια πολυδιάστατη προσέγγιση του σύνθετου προβλήματος των περιορισμών που συνεπάγεται η εισαγωγή αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας στα συνταγματικώς κατοχυρωμένα ατομικά δικαιώματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »