Ένας νέος κόσμος / είναι εφικτός / Οδηγός μας είναι / ο Ναρκισσισμός

( Σημειώσεις για τον επόμενο πολιτικό πόλεμο – Νο 7 )

 

( Σκηνικές οδηγίες: οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι συμμετέχουν χαρούμενοι και αποφασισμένοι κατά δεκάδες χιλιάδες στη διαδήλωση, κρατώντας αποστάσεις ακτίνας 7,5 μ . μεταξύ τους ώστε να δημιουργείται ένας επαρκής  ζωτικός χώρος γύρω τους, φωνάζουν ρυθμικά το σύνθημα του τίτλου σε ρυθμό Largo με οδύνη και δέος ενώ ταυτόχρονα φωτογραφίζουν εαυτούς και αλλήλους και αναρτούν τις φωτογραφίες στα ΜΚΔ )

 

Στιγμιότυπο Νο 1:

Όταν τα μέλη της άρχουσας τάξης και της εξουσίας δημοσιοποιούν τα πάρτυ τους με βεγγαλικά στη Φιλοθέη, στα μπαρ της Μυκόνου, στα Παρίσια κλπ. κλπ. , καταγγέλλονται, και δίκαια, ως Λουδοβίκοι που κάνουν επίδειξη πλούτου και εξουσίας, στηλιτεύονται ότι κοροϊδεύουν  και προκαλούν το λαό.

Όταν σύντροφοι της Αριστεράς αναρτούν φωτογραφία του γραφικού χωριού όπου κάνουν διακοπές και μας στέλνουν χαιρετισμούς από εκεί ή συζητάνε, και μάλιστα κάτω από μια ανάρτηση με έντονα πολιτικό περιεχόμενο, με κάποιο φίλο τους στο εξωτερικό για το πόσο εύχονται να βρεθούν σύντομα π.χ. στην Ιταλία ( όπου έχουν ξαναπεράσει όμορφες στιγμές ) σα να συζητάνε στα προσωπικά τους μηνύματα και σαν ο υπόλοιπος κόσμος να μην υπάρχει, τότε είναι ένα απλόχερο , κομμουνιστικό μοίρασμα των ευχάριστων προσωπικών στιγμών τους με τους προλετάριους και τους πρεκάριους. Προλετάριους και πρεκάριους που έχουν να πάνε διακοπές από το 2008 τουλάχιστον και ξεροσταλιάζουν στο Α2 για ένα μπάνιο στα νότια και που αν πάνε ξανά κάποτε διακοπές, θα είναι μέχρι το χωριό των παππούδων. Προλετάριοι και πρεκάριοι που ακολουθούν τους συντρόφους και τους οποίους οι σύντροφοί καθοδηγούν προς το φωτεινό μέλλον…

 

Στιγμιότυπο Νο 2:

Πριν μερικούς μήνες υπήρξε μια όμορφη και μαζική κινητοποίηση, και διαδικτυακά, για τη δίκη της Χ.Α. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ανάρτησαν τα σχετικά μπάνερ και δημιούργησαν μια πολύχρωμη διαδήλωση και στο διαδίκτυο. Και  πόσο επαναστατικό … σικ είναι, το μπάνερ κατά της Χ.Α. να συνοδεύει την φωτογραφία σου από τις περσυνές διακοπές, το ουζερί και τους μεζέδες ( όπου συζητάς, προφανώς, για την παγκόσμια επανάσταση και τον Κρίστοφερ Λας «τα είχε πει από τότε ,ρε παιδί μου! » ), το μαύρισμά σου, τους κοιλιακούς σου,  το ντεκολτέ σου,  το πρόσωπό σου με πόζα και ύφος !

 

Υπάρχει μία πιθανότητα, τα παραπάνω, να είναι η γκρίνια ενός ( ή και περισσότερων … )  γερο-παρατατικού, συντηρητικού στην πραγματικότητα, που δεν αντιλαμβάνεται την απελευθερωτική δυνατότητα των νέων ηθών.

Ειλικρινά μακάρι να είναι έτσι ! Δεν έχασε η Βενετιά βελόνι, ας αντιμετωπιστούν όπως τους αξίζει και προχωράμε….

Εάν όμως ισχύει κάτι από τα παραπάνω, τότε μάλλον καταλήγουμε στο επώδυνο συμπέρασμα ότι: εάν η κοινωνική αλλαγή καθυστερεί και, ίσως, δεν προλάβει να έρθει, υπάρχουν τρία εμπόδια και όχι μόνον ένα ( δλδ. το Α ) :

Α. το σύστημα ( με την υποσημείωση ότι δεν έχει νόημα να του το προσάπτουμε · τη δουλειά του κάνει ! ) .

Β. Η συνένοχη παθητικότητα ή και συνέργεια μεγάλης μερίδας του κόσμου.

Γ. Ο Ναρκισσισμός στον οποίο έχει βουτήξει από το κεφάλι μέχρι τα ακροδάχτυλα, η αριστερά και η αναρχία.

Τα δύο τελευταία εμπόδια , μάλλον είναι και τα πιο σημαντικά, οι πιο μεγάλοι σύμμαχοι του καπιταλισμού ….

 

Οικονομίδης Δημήτρης